This course will become read-only in the near future. Tell us at community.p2pu.org if that is a problem.

Presentation


Vi presenterar oss för varandra

Precis som i en klassisk studiecirkel har vi även här en kort presentationsrunda. Det brukar vara ett bra sätt att inleda en cirkel. Alla blir genast aktiverade och får en uppgift som inte är så svår. 

För att det ska vara lite utmaning ska ni få två uppgifter

 1. Skriv kort om vem du är och vilken erfarenhet du har av folkbildning och studiecirklar.
 2. När man presenterar sig för varandra kan man göra det på olika sätt. Exempelvis när deltagarna skriver tre påståenden om sig själv där ett är påhitt. Och sedan gissar de på varandras påståenden vilket det är som inte stämmer. Det lockar till diskutioner och det är alltid bra på en distanscirkel. Har du någon presentationsövning du kan dela med oss andra?

Task Discussion


 • Gyllenberg said:

  hej Samuel heter jag.

  Jag har tidigare jobbat bland annat på studiefrämjandet söderort i stockholm och varit inblandad i utvecklandet av spelkultur som område för folkbildning i och med min roll där och att jag varit inblandad i sverok på styrelsenivå och nu tillbaka på distriktsnivå.

  Det är mest inom den typen av verksamhet som jag tittat på och jobbat med studiecirklar. Efter reflektion så inser jag också att hela min uppväxt som scout har varit en del studiecirkelartat då det varit kopplat till sensus.

  Just nu studerar jag pedagogik på linköpings universitet och planen är att skriva uppsatser eller så om något år med koppling till folkbildning som fenomen och se till begrepp som icke-formellt lärande och vad som är "folkbildning", något som jag förstått väckt ont blood för många företrädare när jag kollar litteraturen kring forksningsområdet. men gott mod.

  Det som jag funderar över kring distanscirklar är inom området lärande kring spel, och kunskap inom och om spel och spelande. Jag är väl medveten om folkbildningsförordningen där verksamhet med syfte till spel mm inte får räknas till folkbildning och menar själv att det finns ett kunnande och lärande som fortfarande måste få ske, med eller utan innehåll av utövandet utav verksamheten spelande.

  Vad gäller övningar för att lära känna varandra så kunde jag tänka det finns en uppsjö, överlag skulle jag hävda att det mest handlar om begreppet ice-breaker och att lära känna mycket väl kan komma som en följd av informellt samtal kring och efter ice-breaker eller "formel" tid i cirkel.

  on Nov. 27, 2012, 3:56 p.m.
 • Anne-Marie said:

  Hej, jag heter Anne-Marie Nilsson och jag går kursen i Nätpedagogik hösten 2012. Tror jag är först med att presentera mig i vår grupp? Jag är cirklelledare och vill gärna jobba mycket på distans. Jag har själv läst många universitetskurser på distans eftersom jag började studera först som vuxen. Utan distansmöjligheterna skulle jag inte kunnat utbilda mig, så jag vill gärna uppmuntra alla att ta den här chansen. Så redan innan nätpedagogikkursen var jag en övertygad anhängare, men nu är jag dessutom överväldigad av att det finns så otroligt många möjligheter att hålla kurser på nätet. För att inte tala om alla resurser...Jag ska ha cirkel i släktforskning på Facebook, men jag håller dessutom på att starta cirklar i konsthistoria, och för den här utmaningsuppgiften i PHP ska jag se om jag kan skapa en sådan kurs i Edmodo. (www.edmodo.com) Jag har nyss öppnat ett konto där och vet inte alls hur det fungerar, men det lilla jag sett verkar bra.

  on Nov. 26, 2012, 10:10 a.m.

  Hocke said:

  Trevligt att du hittat in här :) Lycka till och dela gärna med dig om hur du tycker Edmodo fungerar!

  on Nov. 27, 2012, 5:30 a.m. in reply to Anne-Marie

  Kerstin Carlgren said:

  Hej Håkan! Tack för kursen senast! Men nu har jag ingen aning om hur jag hamnat här. Jag går inte denna kurs i år. Har börjat få en massa mail både från dig och olika kursdeltagare. Så det vore bra om du/ni kunde ta bort mig från sändlistan. MVH Kerstin Carlgren Bergsgatan 12B 76142 Norrtälje Tel 070-689 42 04 E-post: kercar@mac.com 27 nov 2012 kl. 11:30 skrev Hocke <
  on Nov. 28, 2012, 12:27 a.m. in reply to Hocke
 • Annika Hamilton said:

  Hej!

  Jag heter Annika Hamilton och försöker jobba ifatt mig i Håkans kurs om distanspedagogik. Jag har halkat efter pga en massa annat jobb och jag har insett hur lätt det är att prioritera bort det "som inte brinner".  Jag jobbar på Studiefrämjandet i Stockholms län med våra ledarutbildningar och som distriktschef. Dessutom har jag riksförbundets uppdrag att arbeta med vissa uppgifter tillsammans med våra "Hund-MO", dvs Svenska Kennelklubben, Svenska Brukshundklubben och Sveriges Hundungdom. I samband med dessa uppdrag har jag fått en massa tankar och idéer om hur mycket som skulle kunna göras på distans. Många utbidlningar inom dessa organisationer berör ju folk från hela landet och det skulle ofta kunna lösa ett antal problem om vi hittade fungerande former för det.

  Jag tycker att det var en bra presentationsutmaning att göra en egen liten video i början av den här kursen. :)

  on June 4, 2012, 9 a.m.

  Hocke said:

  Kul att du är med oss Annika! 

  Visst är det ett trevligt sätt att inleda en kurs att deltagarna får presentera sig själva med Videomaten Jag håller med!

  on June 5, 2012, 2:10 p.m. in reply to Annika Hamilton
 • Helena Norberg said:

  Hej!

  Jag heter Helena Norberg och går utbildning för Håkan Wester i nätpedagogik. Jag hoppas kunna hålla hantverkskurser på distans till hösten. Själv har jag gått ett antal kurser på distans, hel- eller halvdistans, d v s med eller utan fysiska träffar. Båda sätten fungerar faktiskt, även om jag, liksom flera andra på Håkans kurs, föredrar någon fysisk träff. Jag har hållit mig till kurser inom textil och hantverk. Mitt specialintresse är lappteknink i alla former. Det var på grund av det jag alls började gå.

  Det började med att min man försökte få mig intresserad av datorer i början på 90-talet. Jag var så helt ointresserad, jag kunde lägga patiens någon gång möjligen. Efter ett år fick jag en symaskin med brodyrtillsats, den kunde brodera bilder, monogram osv. Man behövde koppla upp sig mot datorn för att kunna göra egna brodyrer i ett litet program som följde med symaskinen. På den vägen är det! Min man lyckades verkligen att få mig datorintresserad, inte av maskinsidan, den ska bara fungera! Men av vad man kan göra med den.

  Jag hittade likasinnade "brodyrmaskinister" framför allt i USA, och lärde mig behärska att tillverka egna brodyrer. Tack vare några kontakter på olika listor kom jag in på lappteknik och blev helt såld. Sedan har det bara fortsatt. Vassaste datorn med flera olika lösa hårddiskar har jag!

  Mina barn har skrattat ibland genom åren åt min stapplande engelska, men det bjuder jag på. roligaste kurserna på nätet har varit "Hantverk och design" på Kalix folkhögskola och "Hawaiiansk kviltning" på ett kviltuniversitet i USA.

  Helena

    

  on June 4, 2012, 5:48 a.m.

  Hocke said:

  Jättekul att du också hittat in här! Hantverkscirklar i olika former passar utmärkt på distans:-)

  on June 5, 2012, 2:15 p.m. in reply to Helena Norberg
 • jenny eknor said:

  Jenny Eknor från Nora. Arbetar på Studiefrämjandet i Örebro med i huvudsak Kultur. Har aldrig hållit i eller organiserat en cirkel på distans. Den erfarenhet av distansstudier jag har är tre kurser jag läst på distans på universitet. Nu till hösten ska jag vara handledare för en cirkelledare som ska ha en skrivarkurs på distans. Sedan ska jag också själv vara ledare för en kurs med plastproblemet i fokus där vi ska arbeta på distans och en danskurs på distans! Jag behöver verkligen input och praktiska tips!

  En presentationsövning som funkar utomhus: Varje deltagare letar på en sak i naturen som får dem att tänka på ett minne eller en känsla och så får de berätta om den. Kanske går det att göra samma sak på nätet?

  /Jenny

  on June 4, 2012, 5:26 a.m.

  Hocke said:

  Hej Jenny! Tack för senast :-) Det var kul att besöka er i Örebro! Hoppas du får dina praktiska "input" från den här utmaningen. Lycka till!

  Din övning fungerar utmärkt på webben! Deltagarna kan leta upp ett foto eller filmklipp som väcker ett minne eller känsla. Toppenbra! Tack!

  on June 5, 2012, 2:19 p.m. in reply to jenny eknor
 • Kerstin Carlgren said:

  Hej!

  Tack  för presentationstips! I denna presentation är dock inget en lögn! :-)

  Jag heter Kerstin Carlgren. Är högst ovan studiecirkelledare men pedagog till yrket. Vågade mig in på denna resa eftersom jag är nyfiken av mig och för länge sedan varit inblandade ett CFL-projekt om  i folkbildning på distans, år 2004. Har egentligen knappast tid att vara med här men ville ändå försöka. Har lett en studiecirkel "Välfärd och tillväxt" under våren eftersom jag ville lära mer i ämnet. 

  Jobbar annars med vuxnas livslånga lärande inom Kriminalvården (många distansare) vilket jag trivs mycket bra med.

  i morgon startar färden norrut för fyra V semester på jordbruksfastigheten i Tärnafjällen. Är just nu upptagen med att försöka köpa slåtterbalk, släp, traktor och få upp allt till platsen. 

  Tycker om kaffeost, båsko och gompa. Spelar durspel och röjer sly.

  Hälsningar

  on June 3, 2012, 10:14 a.m.

  jenny eknor said:

  Vad är kaffeost, båsko och gompa? ... och går det att ordna en distanskurs i durspel? Har ett hemma som jag köpte när jag var 11 år och har fortfarande inte lärt mig spela...

  on June 4, 2012, 5:43 a.m. in reply to Kerstin Carlgren

  Hocke said:

  Kaffeost låter kreativt... är det vad det heter? Ost som innehåller kaffe? Jag fick googla på durspel. Det verkar vara en form av dragspel va? Kolla vilken fin bild jag hittade :-)

  Du är också välkommen och lycka till!

  on June 5, 2012, 2:27 p.m. in reply to jenny eknor
 • Karin Drotz said:

  Jag arbetar som avelskonsulent på Svenska Kennelklubben SKK och dessförinnan var jag skolkurator. I mina uppdrag har alltid legat undervisning och pedagogiska uppdrag. Distansutbildning skulle vara användbar som komplement till vår reguljära utbildning och i de vanliga kontakterna med klubbar och medlemmar. Man letar ständigt efter sätt att verkligen involvera deltagarna på deras egna villkor. Just nu känns det som om detta måste ske etappvis. Det är mycket att tänka på. Jag går kurs för Håkan Wester (precis som Nina B) och det ökar medveteheten om både möjligheter och svårigheter.

  Jag har gått en (statlig) distansutbildning om spelberoende (2007) och den var fantastiskt bra hela vägen. 

  Ett sätt att presentera sig som kan vara bra i rätt sammanhang är att varje deltagare får berätta om ett "ärr" på kroppen. "T ex det här fick jag när jag var 7 år och cyklade ..." Det kanske kan funka även på distans? 

  (Jag hade skrivit ett längre inlägg och skulle förhandsgranska. Då kom jag aldrig tillbaka utan texten var borta. Text nummer 2 blev då kortare, kanske lika bra...)

  on May 31, 2012, 11:27 a.m.

  Hocke said:

  Välkommen hit Karin! Trist att att din första text försvann... Märkligt låter det. Vad tror du att det beror på? Kan du prova det igen, om det går att återskapa? 

  Annorlunda presentationstips! Bra! Ger dig en medalj för det :-)

  on June 2, 2012, 12:49 a.m. in reply to Karin Drotz
 • Rolf Carlsson said:

  Jag är ordförande i föreningen SeniorNet Roslagen och har jobbat med datorer och vuxenutbildning om datorer och deras användning sedan 1963. Jag skrev 1989 Teldok-rapporten "Tredje generationens distansutbildning" och har forsatt vara intresserad av hur digital gruppkommunikation kan användas i utbildningen.
   

  PS

  Jag skrev inte detta på förmiddagen utan på eftermiddagen, men kan inte hitta var i profilen man ställer om tidzonen.

  DS

  on May 30, 2012, 11:04 a.m.

  Hocke said:

  Jättekul att du hittat in här Rolf! Hoppas du får nytta av uppgifterna i den här utmaningen när du utvecklar distanscirkalr! Google sites i sommar?

  Jag har också letet efter tidszoner. Det verkar inte gå att ställa in. Jag skickar en fråga på deras suport forum.

  PS. Jag har lyckats få till bra webinar med hjälp av Google+. Det går att byta mellan olika talare, powerpointpresentation och egen webkamera :-) Gratis dessutom. Kör med Google+ Hangout Air.

  on June 2, 2012, 12:37 a.m. in reply to Rolf Carlsson

  Rolf Carlsson said:

  Om Google+ Hangout Air

  Nu har jag ett sådant konto, men när jag försökte spela in via webbkameran så snurrade bara "Ansluter" utan att komma någon vart. Förmodligen beror det på att jag sitter i min sommarstuga med mobilt bredband som enligt Tptest 5 för en stund sedan laddade ner med hastigheten 1,69 Mbit/sek. Enligt Bredbandskollen är mottagningen 1,75 Mbit/sek och sändningen 0,28 Mbit/sek. Så tyvärr måste jag nog vänta med att testa Google+ Hangout Air till i september när jag flyttar tillbaka till lägenheten i Norrtälje där jag har fiberförbindelse på 10 Mbit/sek både upp och ner.

  on June 4, 2012, 7:53 a.m. in reply to Hocke

  Hocke said:

  Kollar hur tidstämpeln fungerar. Nu är det 11:10

  on June 5, 2012, 5:10 a.m. in reply to Rolf Carlsson

  Hocke said:

  Va trist att bandbredden inte räckte till... Vi planerar ett webinar i mitten av juni. Om du vill kan du följa oss då. Jag kan berätta dag och tid när vi bestämt det.

  on June 5, 2012, 2:29 p.m. in reply to Rolf Carlsson
 • Nina said:

  Nina Berggren, heter jag, och är deltagare i Håkans distanscirkel i Nätpedagogik. Jag jobbar på Svenska Kennelklubbens (SKK) utbildningsavdelning och vill lära mig mer om utbildning på distans. Privat har jag både gått och hållit i några studiecirklar, men även varit deltagare på en "hundutbildning" på nätet.

  on May 30, 2012, 8:33 a.m.

  Hocke said:

  Välkommen! Kul att du till slut fick det att fungera och kom in här. Bra jobbat!

  on June 2, 2012, 12:34 a.m. in reply to Nina
 • Frank Isaksson said:

  Frank Isaksson, man mitt i livet som hållt på med studiecirklar hela sitt liv. Först som medel för att förverkliga och berika sitt och jönköpingsregionens kulturliv. Sedan som anställd på Studiefrämjandet Småland - Gotland med fokus på kulturfrågor, i slutet särskilt spelkulturfrågor.

  Jag fick igång några enstaka distanscirklar precis när det blev tillåtet för herrans massa år sedan, men fann ingen bra form för att inspirera grupperna att fortsätta sin verksamhet i just distanscirkelform. De flesta lixom skötte sig själva eller lade ner pg.a. avstånden.

  Då var det mest en pålaga, men tekniken har ju uppebarligen kommit så mycket längre och det här är ett initiativ som är väl värt att följa.

  *EDIT*

  En icebraker som brukar funka är att be deltagarna (om majoriteten inte känner varandra sedan innan) att berätta något om sig själva som de inte brukar berätta inför främlingar. Man får härliga bilder av folks udda hobbies, jordenruntresor eller visioner. Ett gött sätt att lära känna folk på.

  on May 22, 2012, 11:35 a.m.

  Hocke said:

  Riktigt kul att du ger det här en chans. Det ska bli spännande att följa dig i den här utmaningen. Lycka till!

  on May 22, 2012, 5:13 p.m. in reply to Frank Isaksson
 • Hocke said:

  Hej! Håkan heter jag. Det var jag som skapade den här utmaningen åt mina deltagare i distanskursen Nätpedagogik för studieförbund. Min förhoppning är att det med tiden kan bli en inspirationskälla och kunskapsbank för alla som vill starta distanscirklar. Och tveka inte att förslå förbättringar. Jag ser inte det här som något avslutat eller färdigt! Det är snarare något levande och dynamiskt som ständigt ska utvecklas.

  Jag är föräldraledig just nu men jobbar till vardags på Studiefrämjandet i Uppsala med bland annat det flexibla lärandet och hur vi kan jobba med webben inom folkbildningen.

  En presentationsövning för distanscirklar? Be deltagarna spela in en videofilm med sig själva där de presenterar sig. Det brukar vara uppskattat att få ett ansikte och röst på dem som man går kurs med. Det går att göra på många olika sätt men använd gärna Videomaten på Folkbildningsnätet http://89.160.51.62/recordme/spelain.htm  Den är enkel att använda och pedagogisk.

  on May 22, 2012, 6:53 a.m.