Tehtävät

Tehtävät on tarkoitettu yhdessä työstettäviksi ja pohdittaviksi. Tuutoroiduilla kursseilla voidaan käyttää yhteisiä keskustelualueita tai yhteiskirjoitusalustoja kuten wikejä, joihin tehtävissä laadittavat pohdinnat ja suunnitelmat tai niiden linkit kootaan. Kursseille osallistujat keskustelevat toistensa pohdinnoista ja suunnitelmista ja antavat toisilleen rakentavaa palautetta. Näin yhteinen ymmärrys ja tieto datan avaamisesta laajenee ja konkretisoituu ja datan avaamisen suunnitelmat kehittyvät toteuttamiskelpoisiksi.

Jos tuutoroitua kurssia ei ole tarjolla, niin tehtäviä voidaan työstää yksin tai yhdessä oman organisaation kollegoiden ja sidosryhmien kanssa. Kokemuksia, pohdintoja ja linkkejä suunnitelmiin voidaan jakaa kurssin eri lukujen keskustelualueilla tai organisaation intranetissa, extranetissa tai julkisesti organisaation blogissa tai wikissä.

Tehtävistä useimmat täydentävät projektimaisesti toisiaan. Siksi numerojärjestyksen noudattamista suositellaan. Tehtävä 14 voidaan kuitenkin käynnistää rinnan muiden tehtävien kanssa, heti, kun avattavasta datasta voidaan keskustella osaajayhteisön kanssa. Tehtävä 15, jossa tietoaineisto julkaistaan avoimena datana, kokoaa koko kurssin annin.

Tehtäväluettelo

  1. Avattu ja avattava data, tehtävä moduuliin Mitä on avoin data?
  2. Tietojärjestelmäluettelo, tehtävä moduuliin Mitä on avoin data?
  3. Avattuja, hyödynnettyjä datoja, tehtävä moduuleihin Mitä on avoin data? ja Dataa avataan maailmalla.
  4. Datan avaamisen hyödyt, tehtävä moduuliin Miksi julkaista avointa dataa?
  5. Datan avaamisen esteet, tehtävä moduuliin Esteiden raivaaminen.
  6. Datan avaamisen trendit ja koulukunnat, tehtävä moduuliin Avoimuuden liikehdintä ja trendit.
  7. Datan avaamisskenaariot, tehtävä moduuleihin Avoimuuden liikehdintä ja trendit, Miksi julkaista avointa dataa ja Esteiden raivaaminen.
  8. Suunnitelma datan avaamiseksi, tehtävä moduuliin Näin alkuun datan avaamisessa.
  9. Tutustuminen datan erilaisiin muotoihin, tehtävä moduuliin Erilaiset datan muodot.
  10. Datan julkaisualustat ja metadata, tehtävä moduuliin Datan julkaisualustat.
  11. Avoimen datan lisenssit, tehtävä moduuliin Lisensointi.
  12. Datan avaussuunnitelman täydentäminen, tehtävä moduuleihin Erilaiset datan muodot, Datan julkaisualustat ja Lisensointi.
  13. Yksityisyydensuoja ja muut säädökset, tehtävä moduuliin Lait ja säädökset.
  14. Avauksesta tiedottaminen ja viestinnän käynnistäminen, tehtävä moduuliin Osallistumiskulttuurin edistäminen. HUOM! Tehtävä voidaan käynnistää rinnan muiden tehtävien kanssa.
  15. Tietoaineiston julkaiseminen avoimena datana, viimeinen tehtävä, jossa kootaan kurssin kaikkien moduulien anti.

Comments

comments powered by Disqus