Miksi julkaista avointa dataa?

Oppimistavoitteet: Tutustumme avoimen datan hyötyihin datan avaajan, hyödyntäjien ja koko yhteiskunnan näkökulmasta.

Video. Datakoulu 10.4.2014 Tanja Lahti: Datan avaamisen haasteet ja mahdollisuudet (44 minuuttia)

Avoin data ei itsessään ole tavoite. Se on keino parantaa jokapäiväistä elämää ja ympäröivää maailmaa parantamalla informaation luomisen, prosessoinnin sekä hyödyntämisen tapoja. Avoin data mahdollistaa tiedon pilkkomisen ja yhdistelemisen uusin tavoin, mistä saadaan edelleen valtava määrä uutta tietoa.

Avoimen datan avulla alati lisääntyvä informaatio on yhä useamman saatavilla ja hyödynnettävissä. Se edistää tiedon käsittelyyn tarvittavien uusien ja innovatiivisten työkalujen, tekniikoiden ja prosessien kehittymistä.

Avoimen datan avulla voidaan esimerkiksi löytää työmatkan optimaalinen reitti, lisätä ymmärrystä ilmastonmuutoksesta ja löytää keinoja sen ehkäisemiseen tai auttaa äänestäjiä vaaleissa löytämään itselleen sopivia ehdokkaita.

Datan avaamisen hyötyjä

Organisaatiosta, sen tehtävästä ja toimintakentästä riippuu, mitkä datan avaamisen hyödyt ovat sille merkityksellisiä. Mahdollisia hyötyjä on hyvä miettiä etukäteen, koska ne kannustavat avaamisessa eteenpäin.

Julkishallinnon datan avaamisella on ainakin seuraavanlaisia myönteisiä vaikutuksia:

  • Demokratia ja hallinnon läpinäkyvyys lisääntyvät.

  • Kansalaisten aktiivisuus ja osallistuminen kasvavat.

  • Yritykset ja kansalaiset kehittävät uusia innovaatioita ja palveluita.

  • Organisaatioiden toiminta tehostuu.

Demokratia ja hallinnon läpinäkyvyys lisääntyvät

Avoin data edistää avoimen tietoyhteiskunnan kehittymistä ja demokratian lujittumista esimerkiksi datajournalismin lisääntyessä. Datapohjainen journalismi tukee kansalaiskeskustelua, oppimista ja kriittisyyttä, samoin ihmisten ymmärrystä ja kiinnostusta demokratiaan. Julkisten datojen avaaminen lisää julkishallinnon toiminnan läpinäkyvyyttä ja vähentää väärinkäytöksiä ja korruptiota, kun kansalaiset voivat nähdä datan, johon toiminta perustuu. Kun organisaatiot ja yhteisöt avaavat dataa, niin henkilöstö tai jäsenet ja sidosryhmät ymmärtävät toimintaa entistä paremmin. Läpinäkyvyys voi paljastaa toiminnassa parannettavaa, mikä mahdollistaa toiminnan kehittämisen. Tämä edistää julkishallinnon toiminnan tehostamista ja tulosvastuullisuutta. Näin voidaan kehittää entistä parempia palveluita ja lisätä kansalaisten tyytyväisyyttä.

Esimerkki: Helsingin kaupunginjohtaja kommentoi, että kaupungin tarkan talousdatan julkistaminen ohjaa käytäntöjä tarkemman rahankäytön suuntaan, mikä tuottaa säästöjä 1 - 2 % kaupungin talouteen.

Esimerkki: Vuonna 2007 Kanadassa yksi maan historian suurimmista veropetoksista paljastui, mikä säästi valtiolta $3.2 miljardia. Toronton lähialueella paljastui hyväntekeväisyyssektorin analyysissa useita valehyväntekeväisyysjärjestöjä, joihin tehtyjen lahjoitusten perusteella oli useamman vuoden aikana haettu yhteensä $3.2 miljardin edestä valheellisia verovähennyksiä. Jos järjestöjen verokuitit olisivat olleet avoimesti saatavilla, laiton toiminta olisi herättänyt epäilyt jo aikaisemmin.

Demokratian ihannetilassa päätöksentekijät perustelisivat päätöksiään avoimella tiedolla, jolloin kuka tahansa voisi tarkistaa päätösten taustalla olevat oletukset. Kun poliittisen toiminnan taustalla oleva data ja sen hyödyntämistavat kerrotaan avoimesti, kansalaisten on nykyistä helpompi ymmärtää poliittisia päätöksiä ja toimenpiteitä. Kansalaiset voisivat myös nykyistä paremmin vaikuttaa päätöksiin nostamalla esiin asioita, joita löytävät analysoimalla kyseistä dataa tai täydentämällä sitä jollain muulla avoimella datalla.

Esimerkki: Bangladeshissa rakennetaan parhaillaan sadoilla miljoonilla dollareilla viljasiiloja. Hankkeessa muun muassa parannetaan ruuanjakelua niin, että suunnittelu ja päätöksenteko perustuvat todelliseen dataan.

Kansalaisten aktiivisuus ja osallistuminen kasvavat

Avoin data auttaa rakentamaan yhteiskuntaa, jossa kansalaiset eivät ainoastaan vastaanota tietoa vaan voivat luovasti käyttää ja hyödyntää sitä. Myönteinen yhteiskunnallinen kehitys edellyttää, että kansalaiset saavat riittävästi informaatiota voidakseen arvioida tehtyjen päätösten tarkoituksenmukaisuutta ja osallistua ympäristönsä toimintaan ja kehittämiseen. Esimerkiksi asuinkaupungin budjetti voi tuntua abstraktilta, mutta avatun budjettidatan visualisointi auttaa ymmärtämään, mihin verovarat sijoitetaan.

KUVA: budjettidatan visualisointiesimerkki

Kansalaiset ymmärtävät ympäröivän maailman uusia asioita entistä paremmin, kun niitä koskevaa dataa avataan, ja he itse voivat käsitellä, muokata, analysoida ja visualisoida sitä sekä jakaa eteenpäin. Samalla kasvavat myös kansalaisten mahdollisuudet vaikuttaa heitä ympäröivään maailmaan.

Kansalaisten yhteiskunnallinen osallistuminen on toimivan demokratian elinehto. Datan avaaminen tukee julkishallinnon strategisia tavoitteita tarjota kansalaisille osallistumismahdollisuuksia.

Kansalaiset voivat avoimen datan avulla kehittää demokratiaa tai yhteiskunnallista osallistumista edistäviä sovelluksia tai osallistua elinympäristönsä kehittämiseen.

Esimerkki: Open Cities Project on Kathmandussa vuodesta 2012 alkaen kerännyt joukkoistamalla karttadataa Open Street Maps -palveluun, jota on käytetty kaupungin julkisten ja yksityisten palveluiden kartoittamiseen ja suunnittelupäätöksiin.

Yritykset ja kansalaiset kehittävät uusia innovaatioita ja palveluita

Avoin data mahdollistaa uusien innovaatioiden ja liiketoiminnan kehittämisen. Avoimen datan ja hyvien liiketoiminnallisten käytäntöjen avulla uusia ideoita voidaan kehitellä ja testata. Uudet informaatiopohjaiset palvelut edistävät demokratiaa ja kansalaisten sivistystä sekä helpottavat jokapäiväistä arkea.

Monet uudet palvelut saavat kimmokkeen jostain arkielämän ongelmasta tai puutteesta. Avoimella datalla kuka tahansa ohjelmointitaitoinen voi luoda esimerkiksi mobiilisovelluksia, jotka auttavat arjen ongelmissa: kertovat lähimpien kierrätyspisteiden tai julkisten vessojen sijainnin tai tiedottavat paikallisen ilman haitallisesta saastepitoisuudesta.

Datasta perittävät maksut voivat haitata erityisesti pienten ja keskisuurten yritysten toimintaa. Avattu data taas tarjoaa monia mahdollisuuksia pienille yrityksille, vaikka siitä ei kehitettäisikään menestystuotteita.

Olennaista on eri toimijoiden kuten yritysten, kansalaisten, järjestöjen ja julkisen sektorin uudenlainen yhteistyö, jossa eri näkemysten, kokemusten ja osaamisen kohtaamisesta syntyy uusia ideoita ja palveluita.

Esimerkki: Suomalainen Parkman-sovellus mahdollistaa parkkimaksujen maksamisen kännykällä. Jo ostettua aikaa voi lisätä napin painalluksella eikä tarvitse käydä ensin parkkimittarilla ja sen jälkeen viemässä parkkilippua autolle. Sovellus hyödyntää GPS-paikkatietojen lisäksi kaupunkien pysäköintikartan tietoa maksuvyöhykkeistä.

Esimerkki: Veropuu on verkkopohjainen visualisointipalvelu, jonka avulla organisaatio voi havainnollisesti viestiä taloudestaan puu-metaforalla. Tulot muodostavat puunrungon, joka haarautuu menojen rahallisia määriä kuvaaviksi eripaksuisiksi puunoksiksi. Visualisointeja voi luoda Excel-taulukoista. Esimerkiksi Eduskunnalla on käytössä Veropuu, joka esittää valtion tulot ja menot.

Esimerkki Havaijin osavaltion pääkaupungissa Honolulussa asukkaat voivat adoptoida jonkin kaupunkiin asennetuista tsunamihälyttimistä Adopt a Siren -hankkeessa. He ottavat vastuulleen adoptoimansa hälyttimen testausten kuuntelun ja mahdollisista vioista ilmoittamisen. Hälyttimen adoptoineet asukkaat saavat sähköpostitse tiedon tulevista testauksista ja voivat nimetä oman hälyttimensä. Sovelluksen mahdollisti Honolulun hälyttimien sijaintidatan julkaiseminen.

Organisaatioiden toiminta tehostuu

Edellä todettiin, että kun datan avaaminen edistää julkishallinnon toiminnan läpinäkyvyyttä, se samalla edistää sen tehostamista ja tulosvastuullisuutta, kun tehottomat ja epätaloudelliset toimintatavat ja prosessit tulevat näkyviin. Samalla myös työntekijät saavat entistä paremman käsityksen organisaationsa taloudellisesta tilanteesta.

Datan avaaminen lisää kokonaisvaltaista ymmärrystä organisaation toiminnasta ja sen tavoitteista, kun organisaation toiminnassa kerätty informaatio ja sen käsittelyprosessit avataan tarkasteltaviksi.

Esimerkki: Julkisten menojen datan julkaisu on säästänyt Kalifornian osavaltiolta ainakin 20 miljoonaa dollaria, kun sen omistamien kulkuvälineiden tarpeellisuutta on arvioitu uudelleen ja yleisön palautteen perusteella luovuttu tarpeettomista kulkuvälineistä.

Avoimen datan myötä työntekijöiden ymmärrys oman organisaationsa prosesseista ja tietojärjestelmistä voi lisääntyä. Kun datan- ja tiedonhallinnan osaaminenkin kasvaa, niin tarjottujen palveluiden laatukin paranee.

Datan avaamisen myötä resursseja voi vapautua tuottavampiin työtehtäviin. Avoimet, määrämuotoiset verkossa julkaistut tietoaineistot voivat säästää kustannuksia. Ne poistavat yksittäisten tietoaineistojen tilausten käsittelyn käytännössä kokonaan. Vaikka tilaukset olisivat maksullisia, tulot eivät välttämättä kattaisi aiheutuneita työkuluja. Maksuttomat tietoaineistot vähentävät hyödyntäjän kuluja ja helpottavat aineistoihin tutustumista ja nopeita kokeiluja, kun aineiston hankinta ei vaadi käsittelymaksuja ja -aikaa.

Maissa, joissa kansalaiset voivat julkisuuslainsäädäntöön (Freedom of Information Law, FOI) perustuen pyytää valtiolta julkista tietoa, tietojen avaaminen vähentää tietopyyntöjä ja säästää kustannuksia. Julkishallinnon organisaatioiden aktiivisen datan avaamisen myötä kansalaiset voivat löytää tarvitsemansa tiedot verkosta itsenäisesti.

Esimerkki: Alankomaissa maan kouluja koskeva tieto on ollut aiemmin hankalasti saatavilla samalla kun vanhempien on pitänyt tehdä vaikeita päätöksiä lastensa tulevista kouluista monien eri vaihtoehtojen väliltä. Esimerkiksi koulujen arviointiraportit on pitänyt pyytää suoraan koululta. Kouludatan avaaminen ja sen pohjalta luodut työkalut ja sovellukset ovat tuoneet informaation koulusta entistä helpommin vanhemmille, joten heidän tarpeensa pyytää informaatiota suoraan kouluilta on vähentynyt.

Tiivistelmä

Julkishallinnon datan avaamisella on ainakin seuraavanlaisia myönteisiä vaikutuksia:

  • Demokratia ja hallinnon läpinäkyvyys lisääntyvät.

  • Kansalaisten aktiivisuus ja osallistuminen kasvavat.

  • Yritykset ja kansalaiset kehittävät uusia innovaatioita ja palveluita.

  • Organisaatioiden toiminta tehostuu.

Tieteessä, kulttuurissa ja opetuksessa tiedon avaaminen lisää yleisöä ja siirtää painopisteen sisällön myymisestä lisäarvopalveluiden tuottamiseen.

Tehtävät


Comments

comments powered by Disqus