This course will become read-only in the near future. Tell us at community.p2pu.org if that is a problem.

Regler för distanscirklar


Det finns ett antal regler vi måste hålla oss till

En studiecirkel på webben skiljer sig egentligen inte så mycket från en klassisk cirkel där man träffas hemma hos varandra eller i en studielokal. Samma regelverk gäller i båda fallen.

Läs sidan 20 i det här dokumentet från folkbildningsrådet:

Kriterier för statsbidrag studieförbund 2012

Se de här filmklippen

http://youtu.be/52MfjQYXK5Q

http://youtu.be/KPyQoBCpQYk

Diskutera

  • På vilket sätt skiljer sig distanscirklar från klassiska cirklar?
  • Vad är viktigt att tänka på när du rapporterar en distanscirkel?
  • Är det något du tycker är oklart?

Task Discussion


  • Gyllenberg said:

    Saker jag tycker är härligt oklara är förstås att man som i en cirkel ska vara närvarande, men att den temporala aspekten att man inte behöver vara samtidigt eller att tiden är relativ då samma tillfälle kan vara en inloggning per vecka.
    Sen så menar de i filmerna att dialogen mellan deltagare är viktig, vilket jag kan hålla med om.

    Ser man vidare till Kulturprogram som form så nämns de i dokumentet men där måste alla deltagare vara på samma plats, minns inte om de måste vara där samtidigt eller inom de 30 minuter det tar att uppleva, men annars så ser jag ingen skillnad på ett kulturprogram på distans och annars. Det är på en plats.

    Anna folkbildningverksamhet fick man visst vara hur många som helst som deltog tyckte jag hon sa, det är också spännande. plötsligt öppnar det upp för verksamhet på 100-1000 talts personer ev vid samma annan folkbildning, vilket potentiellt kunde vara samma som ett kulturprogram fast med lägre anslag.

    on Nov. 27, 2012, 5:03 p.m.
  • Rolf Carlsson said:

    På sidan 20 i Bilaga 3 - Regler för rapportering av folkbildning på distans - står det under rubriken Närvaro:

    "Cirkelledaren bedömer vilka som deltagit i studierna utifrån deltagarnas aktivitet under tiden för varje delmoment/sammankomst samt läsandet av andras inlägg i de gemensamma konferenserna. En deltagare som efter att ett delmoment/en sammankomst avklarats läser inlägg, är alltså inte är att betrakta som närvarande i just denna sammankomst."

    Nu undrar jag:

    • Hur gör man om man använder en plattform där man inte kan se vilka som har läst inläggen?
    • Kan man i stället kräva att deltagarna skriver inlägg för att räknas som närvarande?
    • Hur gör man i så fall med de deltagare som inte skriver något under den period, då ett visst delmoment ska behandlas enligt studieplanen, men som är mycket aktiva skribenter under den fortsatta diskussionen om det delmomentet under efterföljande perioder?
    • Om de, på grund av sin "försenade" aktivitet, ska betraktas som närvarande - på vilken period ska närvaron noteras?
    on June 22, 2012, 3:47 a.m.
  • jenny eknor said:

    Jag tycker att jag får dubbla uppgifter i huruvida man ska kryssa i deltagare med närvaropinne på listan eller inte. Antingen att man gör det per vecka/delmoment eller så att man lämnar listan bland och summerar antalet studietimmar som man uppskattar att kursen pågått och att alla som deltagit i diskussioner osv räknas som deltagare fullt ut? Hur har ni andra uppfattat?

    on June 18, 2012, 8:45 a.m.

    Rolf Carlsson said:

    Jag är lika förvirrad som du. Men om man ska ta dem som skrivit reglerna på orden: "Det är ingen större skillnad mellan distansstudiecirklar och vanliga studiecirklar" så ska det väl räcka med att deltagaren loggat in varje vecka. Om hon eller han sedan inte ens läser det som skrivs borde inte spela någon roll. På en vanlig studiecirkel närvaronoteras ju de som är "fysiskt närvarande" även om de inte "mentalt" deltar i studiecirkeln. Jag har förgäves försök få reda på om det krävs någon form av aktivitet i en distansstudiecirkel för att räknas som närvarande.

    on June 18, 2012, 9:19 a.m. in reply to jenny eknor
  • Rolf Carlsson said:

    Jag funderar fortfarande på om de regelverk som styr bidragen till studieförbunden och folkhögskolorna fungerar i vår digitala tid. Vad tycker ni om detta påhittade, men realistiska exempel?

    • En grupp människor i Sverige, med starkt naturengagemang, har startat en grupp i Facebook. Ett av skälen är att de tycker att de befintliga organisationerna inom ämnesområdet är för politiserade och tjänstemannastyrda.
    • Gruppen växer snabbt till några hundra individer i olika åldrar. Många av dem skriver inlägg varje dag. Man utbyter kunskaper och erfarenheter, tipsar varandra om intressanta webbplatser och projekt, med mera.
    • Ganska snart är informationen så omfattande att den är svår att överblicka. Man kommer också underfund med att diskussionerna rör ungefär fem ganska väl avgränsade delområden. Diskussionerna borde ske i fem undergrupper, men där alla har möjlighet att läsa det som skrivs i alla undergrupperna.
    • Det är svårt att lösa de problemen i Facebook. Man börjar därför leta efter en alternativ diskussionsplattform. Dessutom föreslår några deltagare att de ska försöka sammanställa all information i en Wiki.
    • En av de aktiva har deltagit i en distansstudiecirkel där man kommunicerat via Folkbildningsnätet och förslår att man ska ta reda på om de kan få flytta över verksamheten dit.
    • De är väldigt många. De har ingen studieplan. Verksamheten kommer nog att pågå i flera år till. De bor på många olika platser. De kommer troligen aldrig att mötas allesammans ”på riktigt”.
    • Hur skulle de bli mottagna?
    on June 13, 2012, 3:36 p.m.

    Gyllenberg said:

    Fantastisk frågeställning. Hur de skulle bli mottagna vet jag inte, men det finns ju spännande strukturer att ta med där. Något som jag kan tycka kring folkbildningen är att den formaliserar det informella, och det diskuteras ibland i termer att folkbildningen är icke-formel (från engelskans non-formal education).

    Det jag skulle tycka om upplägget är väl just att de kan fortsätta göra dels som de gör, men att också öppna upp för de som vill att formalisera sig in till ett mer "fokuserat" lärande. Det kräver säkert lite motiverande kring varför man skulle formalisera, men jag menar att det handlar just om motiverat, fokuserat reflekterande utifrån ett "mål", som är lärandet i säg en studiecirkel. Sen om lärandet eller målet snarare är ett syfte som "att bli bättre" eller "utveckla vidare kunskap" det är ju också vägval i frågan.

    on Nov. 27, 2012, 4:57 p.m. in reply to Rolf Carlsson
  • Annika Hamilton said:

    Insåg just att jag inte svarade på någon av de frågor vi förväntades svara på.

    Jag tror att det skiljer väldigt mycekt i distanscirkeln, just beroende på att jag inte kan/vill/har tid att  interagera med andra deltagare. Därför tror jag också att det är stora skillnader mellan ämnen man kan/bör läsa på distans.

    I vissa ämnen är processarbeten i grupp otroligt givande - och det tror jag inte kan funka alls i en sån här grupp där man knappt vet vilka som är med. Av den anledningen kan jag också känna att det ibland blir en samvetsfråga huruvida det verkligen är en cirkel, eller om det är en samling individer som läser själva var för sig.

    Annika

    on June 4, 2012, 9:47 a.m.

    Hocke said:

    Jag tror det är samma processarbeten i en grupp på webben som i det fysiska rummet. När det fungerar i alla fall. Men vi kan diskutera det vidare under folkbildningspedagogik :-)

    on June 5, 2012, 2:53 p.m. in reply to Annika Hamilton
  • Annika Hamilton said:

    Här kommer många kloka funderingar och bra frågeställningar från er alla. Själv  känner jag mig smått förvirrad så hör i sluttampen av den här utbildningen, för att det finns så himla mycket som jag kan så himla lite om.

    Precis som Karin säger, kan jag inte ha fokuset på någon annan än mig själv och nätet till att börja med - och det gäller nog för väldigt många. På det sättet gillar jag en sådan plattform som Facebook där många är vana att kunna "prata" och därmed har mer fokus på andra också. Jag tror det här problemet ökar ju mer komplicerade plattformar man väljer att jobba med. P2PU tycker jag dock känns ganska behändig, förutom att knappar stundtals försvinner och det svajar lite (kan det ha med ovädret att göra?)

    Men man behöver ju också kunna få se historiken på deltagarnas närvaro och kunna följa upp för att kunna göra bra bedömningar. svårt, men jag vill definitivt testa att göra en distanscirkel för att själv se hur det fungerar i verkligheten.

    Till hösten kommer jag också att studera själv på distans, då kommer jag också att lära mig mer om detta, så Håkan - det är möjligt att jag vill "gå om" den här kursen i höst. Funkar det?

    Annika

    on June 4, 2012, 9:43 a.m.

    Hocke said:

    Har tekniken strulat på p2pu? Dumt! Kan du berätta lite mer specifikt vad du varit med om? Det måste vi ta upp med supporten!

    Facebook är bra för att få till diskussioner. Håller helt med dig!

    Om att gå kursen en gång till... tja, måste prata med Ulla om det. Vi kan knappast få stöd från Folkbildningsrådet då. Men finns det plats så är det väl ok, antar jag :-)

    on June 5, 2012, 2:59 p.m. in reply to Annika Hamilton
  • Helena Norberg said:

    Jag tror, som flera av er att det ställs större krav på cirkelledaren att få alla att aktivera sig. Frågorna om p2pu är intressanta, kan du se om vi har varit inloggade, Håkan? Själv känner jag mig lite osäker på vilken plattform jag ska använda, jag vill ha en plattform som är lätt för mig som cirkelledare att använda, med funktioner som att kunna "se" närvaro, lägga till filmer, pdf-filer osv.

    Tipset från filmen om att varje kursträff var en vecka och närvaro under någon del av veckan räknades tyckte jag var bra, det tilltalar mig att kunna gå när jag har tid, till skilnad från en vanlig cirkel.

    Helena

    on June 4, 2012, 7:13 a.m.

    Hocke said:

    Jag kan inte se när ni senast varit inloggade. Men har man som här en uppgift per moment blir era inlägg datumstämplade. Då ser jag att ni jobbat med övningarna och varit aktiva. Antal studietimmar i respektive moment utgår från den tid cirkelledaren lagt ned. Som handläggare behöver vi göra en rimlighetsuppskattning när vi får in slutrapporten. Tänk på hur många timmar en fysisk cirkel skulle ha behövt. En distanscirkel tar ungefär lika lång tid.

    on June 5, 2012, 3:11 p.m. in reply to Helena Norberg
  • Karin Drotz said:

    Det som enligt min lilla erfarenhet (och efter att ha tittat på filmerna) kan vara skillnader är risken för att kommunikationen mellan kursdeltagarna blir liten eller obefintlig. Jag märker själv att jag måste vänja mig vid nätarbetet och behöver en del support innan jag kan tänka på någon annan cirkeldeltagare. Dialogen blir på något vis mellan mig och nätet i första hand och därefter med mina kursare.

    En tillgång är att var och en i större utsträckning kan (beror också på cirkelldaren och kursmaterialet) arbeta utifrån sin lärstil och på den egna kammaren utforska så'nt som (t ex) är svårt.

    Distanskurser ställer nog inte mindre men delvis andra krav på kursledare. Jag säger kursledare, för jag tror att jag kommer att arbeta med kurser där det finns utbildade kursledare.

    Rapportering har jag inget att säga om.

    Om något är oklart? Ja, massor! Men, det måste det vara och en hel del faller på plats under tidens gång. Det svåraste är när man inte har språket/orden för att förklara vad det är man inte förstår.

    on May 31, 2012, 12:45 p.m.

    Hocke said:

    Visst kan det vara svårt att få till en bra kommunikation mellan kursdeltagarna. Att uppmuntra till den är en av våra viktigaste uppgifter som cirkelledare/kursledare.

    Klokt skrivet om att oklarheter kommer falla på plats under tidens gång. Jag hoppas det! Och att den här utmaningen kan fungera som ett stöd när du skapar en egen studiecirkel. 

    on June 2, 2012, 1:15 a.m. in reply to Karin Drotz
  • Rolf Carlsson said:

    Om rapportering av en distansstudiecirkel.

    Jag håller med om att studieplan och arbetsplan är mycket viktig. Det hade jag lagt för litet tid på. Återkommer med en kommentar om det. Men det svåraste har varit hur min distanscirkel skulle rapporteras. Om det behöver de som ska lägga in rapporten i Gustav mycket mera kunskap.

    Vi hade läst det som står på sidan 20 i Folkbildningsrådets dokument, men inte blivit mycket klokare av det. Men filmerna är mycket mera klarläggande. Se filmerna!

    on May 30, 2012, 11:58 a.m.

    Hocke said:

    Bra att filmerna var klargörande. Jag hoppas att den här utmaningen kan fungera som inspirationskälla för cirkelledare och handläggare som känner sig osäkra.

    on June 2, 2012, 1:22 a.m. in reply to Rolf Carlsson

    Rolf Carlsson said:

    Nu har jag tänkt litet mera om detta. Det blev en sida som finna att hämta här:

    Om närvarorapportering

    on June 3, 2012, 1:28 p.m. in reply to Rolf Carlsson

    Hocke said:

    Tack Rolf! Bra synpunkter och frågor du ställer. Precis sånt vi ska diskutera här! 

    Jag tog mig friheten att kopiera in din text i ett nytt googledocs så att vi kan kommentera texten där.

    Direktlänk till dokumentet

    on June 3, 2012, 3:29 p.m. in reply to Rolf Carlsson

    Rolf Carlsson said:

    Jag har givetvis inte kunnat låta bli att undersöka hur man skulle kunna ordna en sådan här diskussion med hjälp av Google. De verktyg som jag har använt är Google Sites och Google Formulär. Resultatet finns här:

    Om närvarorapportering i distansstudiecirklar

    on June 4, 2012, 3:49 a.m. in reply to Hocke
  • Hocke said:

    Några av de viktigaste faktorerna för att lyckas med en distanscirkel är struktur, tydlighet och enkelhet. Det är lätt att tappa bort deltagare för att de inte förstår hur de ska göra. Så, lägg mycket tid på studieplaner och arbetsplaner, och glöm inte bort att skapa dem tillsammans med dina deltagare. Det ger engagemang från deltagarna om de får vara med och påverka upplägget :-)

    on May 22, 2012, 7:48 a.m.