De reAct ontwerp principes
Hoe verhouden die principes zich tot wat ik wil bereiken?
De principes van reAct zijn:
- Vertrouwen - leerlingen en leerkrachten moeten het vertrouwen ontwikkelen, hebben en geven dat hun ideeen, bijdragen en commentaar de moeite waard zijn en met respect worden behandeld. Vertrouwen in jezelf ontstaat met het vertrouwen van de ander. De ontwikkeling van dat zelfvertrouwen staat centraal.
- Uitdagend - Uitdagende, hanteerbare opdrachten motiveren leerlingen en docenten. Leerlingen kiezen, bespreken, formuleren doelstellingen. Docenten ondersteunen.
- Zelfsturend - Leerlingen sturen het eigen leren binnen de grenzen van het project. Dat vereist geduld en vragen van de docent helpen.
- Samenwerking - Belangrijke motiverende factor, die met gerichte feedback een aanjager is voor ervaringen, die ook elders gebruikt kunnen worden.
- Eigenaarschap - Een essentieel bestanddeel voor motivatie en zelfsturing. Het leren zelf inrichten en sturen en daarvoor dan ook de verantwoordelijkheid nemen.
- Creativiteit - Creativiteit gebruiken om los te komen van een vast patroon en je eigen identiteit (verder) te ontwikkelen. Waarvoor heb ik belangstelling, wat kan ik en hoe kan ik dat overbrengen op anderen?
- Relevantie - Wat is belangrijk voor mij en is mijn tijd goed besteed? Wat wil ik leren, doen, maken en wat wil ik daarvan 'meenemen'?
..... en dat alles ondersteund door ICT
Wat betekenen deze principes voor je eigen aanpak? Wat herken je? Wat zou je willen uitproberen? Wat wil je bereiken? Wat voor activiteiten zijn er te bedenken die deze principes integreren? Reageer op wat de anderen schrijven!
We hebben ook een questionnaire die alle docenten van alle pilots (Portugal, Spanje, Italië, Oostenrijk, Griekenland) invullen die ingaat op onder andere deze principes. Het duurt maximaal 15 minuten om het in te vullen. Graag willen we iedereen vragen deze enquete in te vullen.