This course will become read-only in the near future. Tell us at community.p2pu.org if that is a problem.

Skapa studieplan och arbetsplan


Det är ännu viktigare i en distanscirkel
Det är klokt att redan nu ta kontakt med ett studieförbund för att få någon att bolla dina idéer med. Välj det som du tror passar er cirkel bäst. Jag jobbar visserligen på Studiefrämjandet så jag är väl partisk, men jag vet att de är bra på webben och distanscirklar. Hör gärna med dem :-) 
 

Skriv en studieplan till din studiecirkel. Använd valfritt verktyg eller skriv direkt i kommentarsfältet nedan. Det enda viktiga är att du länkar till dokumentet så att vi kan läsa och kommentera det. Var kreativ! Läs också de andra deltagarnas bidrag och låt dig inspireras.

 
Bra grejer att ha med:
 
Grundmall digital studieplan
Ämne
 
Anmälan
Deltagare - Namn, adress, tel hem + mobil, mail, pers.nr.
Kontaktperson/cirkelledare tydligt markerad
 
Tidsperiod (max 40 veckor)
Fr.o.m. – t.o.m.
 
Direktlänk till lärplattformen
Inlogg till handläggaren så at han/hon kan göra stickprov av verksamheten
 
Kort beskrivning av studiecirkeln / projektet
Målsättning – vad vill vi hinna med?
Vad vill vi lära oss?
Hur ska vi arbeta?
Hur ofta planerar vi att träffas?
Planering av träffarnas innehåll (om ni vill specificera detta)
 
Kort historik (om sådan finns!)
Ev. förening, privat, annat?
 
Vad behöver vi för att genomföra studiecirkeln / projektet?
T.ex. lokal, utrustning, studiematerial, pedagogiskt eller annat stöd
 
Utvärdering
Nådde vi dom mål vi satt upp?
Vad har vi lyckats med? 
Vad kan vi göra bättre nästa gång?
Hur ser ni på samarbetet med Studiefrämjandet (kommunikation, lokaler, stöd etc.)?
Hur fortsätter vi?
 
En distanscirkel brukar fungera bättre om man har en arbetsplan. Sätt gärna ihop en sådan till din cirkel. Det blir tydligare för deltagarna vad de ska jobba med och mer struktur. Du behöver tala om hur lång tid respektive träff är i din cirkel. Det vanligaste är att en träff är en vecka eller två veckor. Samt vad ni skall göra vid respetive "träff" och hur många studietimmar den är på. Se det här exemplet:
 
Studiecirkel båtbygge
Vecka 1, 3 studietimmar
Presenterar oss för varandra, vi går igenom hur cirkeln är upplaggd, introduktion till båtbygge.
 
Vecka 2, 3 studietimmar
Deltagarna tittar på olika båtmodeller, väljer en som de själva vill bygga
 
Vecka 3, 3 studietimmar
Vi berättar för varandra hur långt vi kommit, laddar upp foton på vad man gjort, diskuterar problem som deltagarna stött på.
 
osv...

Task Discussion


  • rennil said:

    Vecka 1: Vi träffas första gången, presenterar oss, berättar lite om vår erfarenhet av pyssel, går igenom kursplanen samt lägger upp uppgiftsdokumenten så att man kan sätta igång direkt om man vill. Den här veckan ska man även välja ett pysselprojekt som man ska hinna färdigt på tre veckor. Alternativt flera olika projekt. I såfall kan man köra (på en kurs upplagd på tre veckor) två projekt med redovisning en gång i veckan två sista veckorna.
     

    Vecka 2: Vi träffas och pratar om hur det går. Nu ska man ha valt ett pysselprojekt och kommit igång med det. Diskuterar vad vi lärt oss, hur det känns, om man kommit på nåt nytt osv.

    Vecka 3: Slutträff med bildvisning för kurskamraterna (om man vill) berättar om sina projekt, stötte man på problem, hur löste man dem osv.

    on Nov. 27, 2012, 8:47 a.m.
  • Anne-Marie said:

    Jag undrar om 5 veckor kanske är för kort, men å andra sidan är det en översikt det här. Senare tänker jag göra 5-veckors kurser med varje period, och då går man ju lite djupare.

    on Nov. 27, 2012, 4:40 a.m.

    Hocke said:

    Visst finns det röstningsfunktioner i Facebook? Och det finns inbyggda funktioner i Edmodo du borde kunna använda. Försök få in "testen" som en del av samtalet, något som leder gruppen framåt. Kanske att man hjälps åt och svarar?

    on Nov. 27, 2012, 5:36 a.m. in reply to Anne-Marie
  • Helena Norberg said:

    Jag har tittat lite på tidsåtgången och den varierar beroende på hur mycket syvana och hur mycket symaskinsvana man har. Första gången jag lägger ut kursen på nätet kommer att kräva mycket jobb, framför allt med att tillverka instruktionsvideor som löser problem som uppkommer. Allt kan inte förutses. Meningen är att alla ska kunna påverka utifrån sina egna förutsättningar.

    För "medeldeltagaren" går det åt ca 3-4 timmar i veckan, syvana klarar det på kortare tid och ovana kommer i början ha mycket extra pyssel med att lära sig sina maskiner.

    Uppföljningen  efter "grundtäcket" är kortare kurser i olika tekniker, jag har ca tiotalet specialtekniker att plocka fram kursmaterial till. Där skissar jag på lite olika alternativ för att få dem att hänga ihop och ändå vara fristående.

    Innan man söker till cirkeln ska det ligga en sida på nätet med alla grundförutsättningar och material som behövs, det ska finnas ett tillägg med vilka verktyg som underlättar men inte är ett krav för att klara cirkeln.

    Vill alla träffas fysiskt kommer jag att kunna fixa det här i Kiruna, men utgångsläget är att vi ska klara detta helt på nätet.

    on June 12, 2012, 4:54 a.m.
  • Helena Norberg said:

    Här kommer länken till min kursplan. Min första cirkel blir lite av en test, fungerar klassrummet som jag tänkt det? Deltar alla eller hur får jag alla aktiva?

    Pdf-filerna är inte klara än och inte heller filmerna jag tänkt göra, de ska tillverkas under sommaren. Se det här som mina stolpar för kursen. jag har också tänkt göra ett uppslagsverk med knöliga begrepp och förklaringar till dessa, sedan får jag tillverka eftersom det uppstår problem.

    Helena i Kiruna

    https://docs.google.com/document/d/1wj8dXN9o0A7KdzYO89iWeADhRfp1TQha-oFRXFeHccg/edit

    on June 11, 2012, 7:09 a.m.

    Hocke said:

    Toppenbra! Har du funderat på tidsåtgång under varje vecka?

    on June 11, 2012, 10:34 a.m. in reply to Helena Norberg
  • Annika Hamilton said:

    Även om det är irriterande och tar mycket tid så kan jag se att detta ger mig mycket kunskap - såväl om dropbox, ipad som distansutbildning och jag tror att jag efter detta har mer förståelse för deltagare som klagar på datastrul... det är det ju, men det bottnar i handhavandeproblem :))

    Annika

    on June 7, 2012, 1:29 p.m.
  • Annika Hamilton said:

    I bästa fall kan ni i ialla fall få en uppfattning om vad det är jag försöker göra genom att titta på detta misslyckade försök... jag lovar att inte visa det offentilgt i det hör skicket:)

    https://www.dropbox.com/sh/745pnkei7pmdnfc/e5-KZuDCMc

    Annika

    on June 7, 2012, 1:26 p.m.

    Hocke said:

    Jag fick en god uppfattning om vad du vill göra. Jättebra! Och jag känner igen mig i teknikstrulandet. Vi har nog alla varit där någon gång. Det ska bli spännande att följa dig när du färdigställer kursen. Lycka till!

    on June 8, 2012, 9:05 a.m. in reply to Annika Hamilton
  • Annika Hamilton said:

    Jag sliter nu med problem att inte kunna hantera programvarorna. Vi (Studiefrämjandet) ska ju kunna utgöra en resurs, och då känns det som en total brist att inte själv kunna hantera programmen på ett bra sätt.

    Jag har gjort en ppt på min ipod och efter vldigt många om och men fått överloggor från datorn till ipoden som jag lade in. Sedan skulle jag flytta ppt till datorn för att kunna lägga ut den så ni får tillgång till den. Till att börja med har det tagit många timmar att få in den i i datorn via itunes (eftersom jag inte lyckades med dropboxen). från datorn gick det till dropboxen. Men när jag sedan öppnar filen har den ändrats någonstans på vägen. Loggan ryms inte längre på bilden - och även layouten på övriga sidor har ändrats.

    min irritation är stor, men eftersom jag ser att det är fantastiska hjälpmedel vi har fått med den nya tekniken, men det tar otroligt mycket tid att lära sig att hantera allt detta! Stressen är total!

    Annika

    on June 7, 2012, 1:12 p.m.

    Hocke said:

    Jag brukar gå ifrån datorn ett tag när det strular så där. Eller stänger av den som markering. Bara för att visa vem som bestämmer :-)

    on June 8, 2012, 9:20 a.m. in reply to Annika Hamilton
  • Rolf Carlsson said:

    Begreppsförvirring

    Jag funderar på vad min utbildning om hur man skapar en egen webbplats med Google Sites egentligen är för typ av utbildning. Därför googlade jag runt litet för att se vad några studieförbund kallar sin verksamhet:

    ABF
    Sök bland kurser, studiecirklar, föreläsningar och evenemang

    Vuxenskolan
    Bläddra i vårt utbud av studiecirklar, kurser och kulturarrangemang

    Medborgarskolan
    Våra kurser / Kurstyper

    Studiefrämjandet
    ...erbjuder studiecirklar, kurser, föreläsningar, semnarier och mycket mer...

    Vilken är skillnaden mellan de olika begreppen? Hur påverkar benämningarna ersättningen från Folkbildningsrådet? Påverkar det också hur man utformar studieplan och arbetsplan?

    on June 6, 2012, 5:29 p.m.

    Hocke said:

    Vad olika studieförbund kallar verksamheten beror på deras olika traditioner och vanor. Men det är oftast samma stöd från rådet så länge det är folkbildning.

    Jag resonerar så här. 

    Studiecirkel är verksamhet som lever upp till de vanliga kriterierna.

    • 3-12 deltagare
    • minst 9 studietimmar
    • ett gemensamt kunskapssökande osv

    Kurs är när vi är fler än 12 och alltså formellt kallas övrig folkbildning. Även individuell instrumentundervisning där läraren och eleven tränar exempelvis gitarr tillsammans. Sånt som inte är folkbildning. Det är kurs. Ofta är kurs det vi tar betalt för, som vi har i vårt kursprogram. Men ibland tar vi betalt även för studiecirklar :-)

    En föreläsning pågår minst 30 minuter, är tidigare utannonserad och är oftast en föreläsare som pratar inför en publik. Ett seminarium/workshop liknar väl mer en studiecirkelträff, fast bara vid ett tillfälle.

    Rolf, jag skulle kalla det studiecirkel, det du har i Google sites. Studieplan och arbetsplan behöver du ha.

    on June 7, 2012, 2:38 a.m. in reply to Rolf Carlsson

    Rolf Carlsson said:

    Det jag funderar på är om det finns någon pedagogisk skillnad mellan studiecirkel och kurs. Det du beskriver är ju administrativa skillnader. Antag att de administrativa förhållandena är desamma, t.ex. 7 deltagare och 4 x 3 studietimmar. Spelar det då ingen roll om man kallar utbildningen för studiecirkel eller kurs? Att alla deltagare är "kunskapssökande" får vi utgå från eftersom de anmält sig. Är det "gemensamt" som är skillnaden mellan studiecirkel och kurs? T.ex. så att om det kallas kurs så är innehållet bestämt i förväg av den som anordnat utbildningen. Om det kallas studiecirkel så har deltagarna en mycket större möjlighet att bestämma innehållet.

    Men då tycker jag att ämnet är viktigt att titta på. Om ämnet är "Strindberg" så har deltagarna möjlighet att bestämma om de ska syssla med t.ex. hans skrivande, målande eller politiska engagemang. Om ämnet är "Dreja" så är det ett "hantverk" som man ska lära sig och där det finns en omfattande gammal kunskap som man måste tillägna sig. Det blir inte mycket tid till att välja själv, kanske bara vad man vill skapa, t.ex. skål eller vas. Är det då en kurs och inte en studiecirkel?

    Att lära sig hantera ett dataprogram eller ett verktyg på webben (t.ex. Googla Sites) tycker jag liknar drejning mer än Strindberg.

    on June 7, 2012, 5:02 p.m. in reply to Hocke

    Rolf Carlsson said:

    Med Google ger:

    • Dreja Studiecirkel 4740 träff
    • Dreja Kurs 95200 träff

    Det tycker jag stöder min teori att "hantverksutbildning" betraktas som kurs och inte studiecirkel.

    on June 7, 2012, 5:17 p.m. in reply to Rolf Carlsson

    Annika Hamilton said:

    Jag tror det handlar mycket mer om vad som säljer än om innehållet. "studiecirkel" har inte samma "klang" och är inte lika välkänt begrepp, åtminstone inte bland yngre som " kurs". 

    Annika

    on June 8, 2012, 2:31 a.m. in reply to Rolf Carlsson

    Annika Hamilton said:

    I min värld är det inte med automatik någon pedagogisk skillnad på studiecirkel och kurs - det är bara administrativa skillnader i rapporteringen, enligt den princip som Håkan pratat om. Men en studiecirkel SKA ha folkbildningspedagogik och deltagarinflytande inbyggt medan en kurs KAN ha folkbildningspedagogik och deltagarinflytande. När ett studieförbund är arrangör av en kurs kan man väl tycka att det är mer självklart att det finns där, än när utbildningsföretag anordnar. Åtminstone resonerar jag så när jag anmäler mig till nå't. Jag förväntar mig mer enkelriktat föreläsande av andra arrangörer än av studieförbund.

    Det är svårare att arbeta med folkbildning och kräver mer pedagogiska kunskaper att försöka fånga in alla deltagares kunskaper, önskemål och behov samtidigt som man ska hålla tidsplanering och riktning på arbetet. Att föreläsa utifrån sin egen planering och sina invanda rutiner kräver inte lika mycket pedagogik och det är mycket tryggare. I båda fallen krävs dock ämneskunskaper. 

    Jag kan inte se att ämnet påverkar om det är kurs eller cirkel heller, utan det beror helt och hållet på upplägget och vilka krav det ställer på deltagarna att dela med sig av erfarenheter och reflektera över vad andra säger/tycker/tänker. Detta är ett krav i folkbildningspedagogiken och i en studiecirkel, men inte i alla kurser. Jag kan mycket väl lära mig både dreja, Strindberg och Google utan att någon annan vet om det och då kan det inte vara en cirkel - där måste vi vara minste tre som interagerar. 

    Så tänker jag... 

    Hälsningar

    Annika

    on June 8, 2012, 2:51 a.m. in reply to Rolf Carlsson

    Hocke said:

    Tack Annika! Jag har förstått det på samma sätt som du och att hur man använder kurs och studiecirkel skiljer mellan olika studieförbund. Det har jag märkt när jag varit på Folkbildningsrådet. Vuxenskolan Folkuniversitetet med sin koppling till universitetet pratar exempelvis mer om kurser. Och en gubbe från ABF störde sig jättemycket på att jag använde dem synonymt...

    on June 8, 2012, 9:29 a.m. in reply to Annika Hamilton

    Rolf Carlsson said:

    Annika skrev:

    Jag kan mycket väl lära mig både dreja, Strindberg och Google utan att någon annan vet om det och då kan det inte vara en cirkel - där måste vi vara minste tre som interagerar.

    Det är riktigt att man kan göra det själv. Men då får man inga bidrag från Folkbildningsrådet. Anledningen till att jag tar upp det här är att de regler som styr bidragstilldelningen ibland har känts som en "pedagogisk tvångströja". För att få kalla en utbildning för studiecirkel (som ger mer bidrag) så måste man lägga in moment där deltagarna "interagerar". När jag lär ut hantering av dataprogram så sker interaktionen mest mellan mig och deltagarna. De frågar, jag svarar och visar (inför alla) hur man löser det problem som frågan gällde. Andra deltagare kan ställa kompleterande följdfrågor, som jag besvarar. Men frågan är om det är "rätt sorts interaktion" för att man ska få kalla det studiecirkel.

    Att jag tar upp det här problemet under rubriken "Skapa studieplan och arbetsplan" beror på att de måste bli mycket mer detaljerade och styrande när det gäller datautbildning (och förmodligen också drejning) än när det gäller sådan utbildning där den mesta av tiden ägnas åt att utbyta erfarenheter och åsikter genom att prata med varandra.

    Hur detaljerade och styrande får studieplan och arbetsplan vara för att utbildningen ska klassas som studiecirkel och inte som kurs?

    Min erfarenhet är att om utbildningen dessutom under det mesta av tiden drivs på distans så måste de dokumenten vara ännu mer detaljerade och styrande. Det kan t.ex. handla om insändningsuppgifter som måste vara levererade senast ett visst datum.

    on June 8, 2012, 5:07 p.m. in reply to Annika Hamilton

    Rolf Carlsson said:

    Hmmm, har Vuxenskolan koppling till universitetet? Menar du inte Folkuniversitetet?

    on June 8, 2012, 5:15 p.m. in reply to Hocke

    Annika Hamilton said:

    Men, nu känns det mer som att försöka trycka in en befintlig verksamhet i "fel box" än att göra olika typer av verksamheter, tycker jag. Och då går mitt värderingssystem igång... Jag är inte bara Studiefrämjare, jag är skattebetalare också... :) vi får stöd från FBR för folkbildning och studiecirklar ja. Och då är det den typen av verksamhet som sak göras också. Annat kan göras även av studieförbund, men då får vi ta betalt av deltagarna ( eller nå'n annan) eller göra det billigare. 

    Jag är fullt och fast övertygad om att det finns en bra anledning till att det är just folkbildningen som får det här stödet - och det är att man konstaterat att den pedagogiken passa många som inte platsar fullt ut i "skolsystemet" - det är nämligen mer anpassat efter olika lärstilar, olika motivatinsgrader och olika förmågor till anpassning. Dessutom tillåter det deltagarstyrning på ett helt annat sätt än "vanliga kurser". 

    Jag tror därför att man ska kalla det, och rapportera det, som det som görs. Om du hellre vill hålla kurser än cirklar, så kanske en annan ledare hellre håller cirklar än kurser. Jag ser också att det måste bli svårt med gränsdragningarna ibland i vad det verkligen blev, men man måste kunna se tydligt på upplägget vad som var avsikten med upplägget i alla fall. Tag den här diskussionen som exempel, här är vi bara tre av hela kursen som kommit med inlägg, men kring andra frågor är det andra som diskuterat mer. Hur ska man tänka då. Ska man tro att alla ändå tagit del och reflekterat, även om jag som ledare inte sett bevis på det i inlägg? Spelar det roll? Osv... 

    Jag kan inte se att en studieplan för en kurs behöver vara mer detaljerad eller styrande. Varför då? 

    Jag ser en större skillnad i om man enbart ger deltagarn uppgifter som man löser individuellt, eller om man ger dem uppgifter som också kräver att man reflekterar tillsammans och där samarbete krävs för att komma fram til bästa svaren. 

    Jag ser dock också stora skillnader i processarbetet i en distanscirkel eller en med fysiska träffar, nå't som jag vet att Håkan opponerade sig mot. Jag ser det som stora skillnader genom att grupprocessen inte är densamma. Och visst kan det finnas både för- och nackdelar med det, men framförallt tror jag att det är viktigt att vi som ledare är medvetna om det och försöker hantera det.

    hälsningar

    Annika

    on June 9, 2012, 3:26 a.m. in reply to Rolf Carlsson

    Rolf Carlsson said:

    Annika skrev:

    "jag är skattebetalare också"

    Jag är också en ansvarfull skattebetelare. Det är därför jag vill reda ut det här så att jag "inte gör fel".

    Ett exempel till: En gång var det en "icke deltagare" som satt med och lyssnade under ett av mina utbildningstillfällen. Efteråt sade hon till mig: "Det här var ju ingen kurs utan mera ett seminarium". Så vad är det egentligen som jag håller på med? Studiecirkel, kurs eller seminarium? Vilken är skillnaden? Är det bidragsberättigat? Det som är viktigast för mig är att arbeta på ett sätt som gör att deltagarna känner att de lärt sig något. Det brukar de oftast göra.

    Vi som är handledare och cirkelledare inom SeniorNet Roslagen jobbar alla ideellt utan betalning. Det enda vi behöver få in är pengar som räcker till att betala lokalhyran. Men de här oklarheterna med vad vi får och inte får göra kanske måste leda till att vi måste försöka skaffa de pengarna på något annat sätt än via ett studieföbund.

    on June 9, 2012, 4:40 a.m. in reply to Annika Hamilton

    Rolf Carlsson said:

    Annika skrev:

    "Jag kan inte se att en studieplan för en kurs behöver vara mer detaljerad eller styrande. Varför då?"

    Eftersom jag inte vet om det är studiecirklar, kurser, seminarier eller något annat som jag håller på med så vill jag i stället diskutera om olika ämnen kräver mer eller mindre styrning via studie- och arbetsplan.

    Jag tycker så här: För en utbildning där huvuddelen av tiden ägnas åt att deltagarna utbyter erfarenheter, kunskaper, värderingar, åsikter etc genom att prata så kan styrningen vara ganska liten.

    Men när det gäller utbildning i ett "hantverk" så måste man t.ex. som ledare kunna bestämma vad man bör ägna tiden åt om deltagarna är nybörjare och vad som måste skjutas upp till någon sorts fortsättning. Det har ofta hänt mig att en deltagare haft ett så speciellt problem med ett dataprogram att jag måste säga: "Om du har tid så stannar jag gärna en stund när de andra gått så kan du och jag gå igenom det". Om jag låtit den deltagaren styra innehållet så skulle alla de andra deltagarna blivit missnöjda.

    När det gäller distansutbildning så är min erfarenhet att de flesta deltagare är "tidsoptimister". De har så mycket annat att göra att de inte har tid att delta i vanliga studiecirklar, kurser eller vad det kallas. Därför anmäler de sig till en distansutbildning som de kan sköta "när de har en ledig stund över". Problemet är ofta att de där lediga stunderna blir så få och så korta att de inte hinner med distansutbildningen heller. Det brukar därför vara få deltagare som deltar i diskussionerna och som fullföljer hela utbildningen.

    Så frågan är:
    Kan / bör / får man styra en distansutbildning så hårt att deltagarna prioriterar den framför alla sina andra aktiviteter? Hur åstadkommer man i så fall den styrningen?

    on June 9, 2012, 5:09 a.m. in reply to Annika Hamilton

    Annika Hamilton said:

    Det jag menar med " skattebetalare" är att det är bra att ha statens syften med bidraget i åtanke och jag tror att det viktigaste är just det du säger om att deltagarna lär sig. Till skillnad mot om målet är att maximera bidraget. 

    Enligt mitt sätt att se det får vi pengar till folkbildning, oavsett om vi kallar det cirkel, kurs eller kulturprogram. Så är det folkbildning, då är det ok - om inte, så ska det inte in i vårt system. Ett av statens uttalade syften är att komma åt den digitala klyftan, så att just seniorens skull behöva gå någon annanstans tycker jag verkar långsökt. Det tror jag inte alls på. 

    Alla använder sig av olika begrepp och lägger in olika betydelser i olika ord, så man måste definiera och ta reda  vad andra menar varje gång man ifrågasätts tror jag. 

    Frågan tror jag mer handlar om att fråga sig själv som ledare och skattebetalare: står jag för detta? Är det bidragsberättigat? Om jag svarar ja så är det ok. Om jag är tveksam så är det verksamhetsledaren på varje avdelning som har ansvaret att bestämma var gränserna går. 

    Mvh

    Annika

    on June 9, 2012, 5:51 a.m. in reply to Rolf Carlsson

    Annika Hamilton said:

    I den här problematiken håller jag helt med dig. Så upplever jag det också, men jag hade inte ens kommit på tanken att man skulle kunna åstadkomma en sådan styrning. 

    Vad säger ni andra om detta? 

    Annika

    on June 9, 2012, 5:55 a.m. in reply to Rolf Carlsson

    Hocke said:

    Om vi pratar folkbildning ska det ju vara fritt och frivilligt. Jag tror det är svårt att styra för mycket... Vad forskningen visar är att den sociala kommunikationen i en distansutbildning är oerhört viktig för att deltagaren ska slutföra kursen. Där tror jag vi ska lägga vår kraft. 

    on June 9, 2012, 6:12 a.m. in reply to Annika Hamilton

    Gyllenberg said:

    Tycker det här med definitioner kring terminologi är otroligt spännande och knepigt. Skillnaden mellan exempelvis kurs och studiecirkel i definition är något som behöver formuleras, frågan är hur långt pedagogikforskningen kommit i frågan och vem som har "tolknings företräde". Det ligger också enkel problematik, tycker jag, i ord som just folkbildning, som handlar om folk och bildning, vilka i sig varken behöver vara fria eller frivilliga, utan som laddats, Samt ord som utbildning. Pedagogiken gör skillnad på lärande och utbildning, samt kontexter och aspekter formell, icke-formell och informell. En kurs skulle jag mena rör sig närmare formellt lärande och kanske även formell utbildning, medan en studiecirkel kan vara formell, men oftast förläggs icke-formell status i både lärande och utbildning. Vägvalet är som jag ser det i tydligt kring vad man kommer göra. Om målet är att jobba i en öppen miljö utan en fast riktning utan snarare jobba med förutsättningarna och deltagarnas nyfikenhet och utforskande, så närmar det sig studiecirkel, men om förväntningarna är att jobba med en tydlig struktur och ett innehåll som är färdigt, så kanske det snarare är en kurs. 

    Till på det så lär sig personerna och vill vara där, så det fria frivilliga folkbildningen är där.

    on Dec. 10, 2012, 6:21 p.m. in reply to Hocke
  • Karin Drotz said:

    on June 5, 2012, 6:30 a.m.

    Hocke said:

    Ändra behörigheten så att alla med länken kan läsa din text. Ska bli spännande att se vad du skrivit!

    Göra ett nytt försök med google+ hangout? Mitt fel idag. Jag glömde...

    on June 5, 2012, 4:19 p.m. in reply to Karin Drotz

    Karin Drotz said:

    Nu då? Behörighet ok?

    Jag är bortrest nu tom tisdag nästa vecka!

    on June 6, 2012, 3:21 a.m. in reply to Hocke

    Hocke said:

    Behörighet är bra nu och jag kan se ditt dokument. Apporopå antal studietimma under respektive vecka. Hur många hade behövts i en klassisk cirkel?

    on June 6, 2012, 2:36 p.m. in reply to Karin Drotz
  • Hocke said:

    Jag har satt ihop en glogster med studieplanen. Kommentera gärna!

    http://www.glogster.com/hockew/studiecirkel-om-dataspel/g-6lhbemd2r5hdbg94mfh7ra0

    on May 22, 2012, 11:04 a.m.

    Karin Drotz said:

    Snyggt, kanske min cirkel inte behöver vara så "kul", men visst kunde jag utveckla planen och göra den aptitlig!

    on June 5, 2012, 6:43 a.m. in reply to Hocke

    Hocke said:

    Tack! Ser du uppe i vänstra hörnet. Där har jag skapat en ikon till kursen :-) Och jag har med Studiefrämjandets logga. Det är ju viktigt att den finns med :-) Jag tänkte att det måste vara det bästa stället att lägga den. Då missar ingen vem vi samarbetar med.

    on June 5, 2012, 4:23 p.m. in reply to Karin Drotz

    Karin Drotz said:

    Tack för tipset! Jag måste putsa på layouten. Förstås... Det får räcka med själva innehållet just nu.

    on June 6, 2012, 3:22 a.m. in reply to Hocke