Oppimateriaali

Jyu 1. Mikä MOOC?

MOOCin alkuperäinen konsepti on peräisin vuonna 2008 kanadalaisten koulutustutkijoitten George Siemensin ja Stephen Downesin tekemästä kurssikokeilusta (Grünewald, Mazandaran., Meinel., Teusner, Totschnig, Willems, 2013). MOOCin konsepti uudistui vuonna 2011 Stanfordin yliopiston online-kurssien myötä. Perinteinen yliopisto tarjosi kursseillaan pieniin paloihin jaoteltuja kiinnostavia ja enimmäkseen viihdyttäviä videoluentoja, vuorovaikutteisia kyselyitä ja vuorovaikutustyökaluja, joiden avulla olla yhteydessä toisiin oppijoihin ja ohjaajiin. (Grünewald ym., 2013)

MOOCeille ominaista on se, että niille saattaa ilmoittautua valtava määrä opiskelijoita, mutta kurssin kokonaisuudessaan suorittaa vain pieni osa (n. 10%). MOOCin tulisi olla oppijalähtöinen; oppija määrittelee itse oppimistaan ja sitoutumistaan oppijoitten yhteisöön. (Grünewald, Mazandaran., Meinel., Teusner, Totschnig, Willems, 2013). MOOCit koostuvat ohjaajista, oppijoista, aiheesta, materiaalista ja kontekstista (Ahrache, Badir, Tabaa, Medouri 2013).

MOOCeille osallistuminen on usein ilmaista, niiden tekeminen ei. MOOCien hinnaksi arvioidaan kaikkine kuluineen (alusta, kurssin tekeminen, palkkakulut, markkinointi) järjestäjälle tulevan jopa 50 000 - 100 000. (Hiidenmaa 2013)

Hiidenmaa (2013) esittää esimerkkinä Duken yliopiston Courseran alustalle tekemän kurssin. Kurssin tekeminen vaati opettajalta noin 400 tunnin työpanoksen. Opetusassistentti, tekninen avustaja ja muu avustava henkilökunta teki kurssia varten 200 työtuntia. Videokatkelmia tehtiin 97 kappaletta, joiden yhteiskesto oli noin 12 tuntia. Lisäksi kurssi vaati markkinoinnin, harjoitusten valmistelun ja arvioinnin, keskustelufoorumin monitoroinnin ja Courseran asiantuntijoihin yhteyttä pitävien ihmisten työpanosta.

MOOCit voidaan jakaa kahtia: cMOOCeihin ja xMOOCeihin . cMOOCien c-kirjain tulee sanasta connectivism, ja nämä kurssit painottavat vuorovaikutusta. xMOOCit ovat suurten yliopistojen tai yritysten tarjoamia. Ei niin massiivisista MOOCeista puhuttaessa käytetään termiä SOOC (Small Open Online Course) tai TORC (Tiny Online Restricted Course). (mm. Daniel 2012)

Tässä raportissa käytetään yleisnimistystä MOOC kurssien osallistujamääristä riippumatta. Tämän projektin tuloksena ei tavoitella massiivista kurssia, joten tarkasteltavien alustojen, sovellusten ym. ominaisuuksia arvioidaan suhteessa Jyväskylän yliopiston tarpeisiin.


Comments

comments powered by Disqus