Avoin kulttuuridata -mestarikurssi on AvoinGLAM-verkoston tuottama verkkokurssi suomalaisille muisti- ja kulttuuriorganisaatioille. Kurssi opettaa organisaatioita avaamaan dataa ja sisältöjä sekä omia toimintatapojaan. Kurssi varustaa osallistujat avoimuuteen liittyvillä perustiedoilla ja taidoilla. Se opastaa konkreettisesti datan ja sisältöjen avaamisen prosessissa aina avattavan aineiston valinnasta sen jatkohyödyntämiseen asti.

Verkkokurssi pohjautuu keväällä 2014 järjestettyyn Avoin kulttuuridata -mestarikurssiin. Kuusi lähitapaamista sisältävä mestarikurssi kokosi yhteen yli kaksikymmentä suomalaista kulttuuriperintöorganisaatiota oppimaan lisää avoimuudesta sekä avaamaan kulttuuriaineistoja. Kurssin järjesti Open Knowledge Finland ry opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamana yhteistyössä Aalto-yliopiston, Aalto Media Factoryn ja Suomen Lontoon instituutin kanssa.

Verkkokurssin sisällössä on kevään 2014 mestarikurssin lisäksi hyödynnetty AvoinGLAM-verkoston ympäri Suomea järjestämien työpajojen ja tapaamisten materiaaleja, kansainvälisiä opetusmateriaaleista ja kokemuksia kulttuuriaineistojen avaamisesta sekä Open Knowledge Finlandin tuottamaa julkishallinon datan avaamisen johdantoverkkokurssia.

Kurssi on käytävissä verkossa vapaasti milloin tahansa, mutta se voidaan järjestää myös tiiviinä lähiopetuksena erikseen tilauksesta.

Kurssin sisältö täydentyy ja hiotuu vielä. Palautetta sisällöstä otetaan vastaan myös sähköpostitse osoitteeseen: avoinglam[a]gmail.com. Viimeisin päivitys: 2.12.2015.

--

Kurssin kansikuva: Neea Laakso. Alkuperäiset kuvat: Suomen valokuvataiteen museo & Suomen Urheilumuseo.

CC BY-SA Tekijä: AvoinGLAM