This course will become read-only in the near future. Tell us at community.p2pu.org if that is a problem.

Bryta blockeringar


De flesta som skriver får ibland blockeringar. En etablerad författare eller ny deltagare i en skrivarkurs spelar ingen roll. Det låser sig för oss och vi får inte ur oss en bokstav. Vad beror det på?

Se de här videoklippen:

http://www.youtube.com/watch?v=LK_xQuBNV8w

http://www.oscars.org/video/watch/screenwriters_writersblock.html

[embed:Invalid Url]

Dags att göra något åt saken!

Nu ska vi jaga bort vår stora fiende. Vår egna kritiker. Uppfylld med tvivel sitter han uppflugen bakom vårt öra och viskar: Du duger inte! Du kan inte skriva! Vem tror du att du är? Han kräver att det skall blir så bra med en gång. Men det kan ingen! Inte ens de bästa författarna. Det krävs omskrivningar och att man arbetar med sin text för att den skall bli bra.Tänk vad många stora romaner som stannat som tankar. Som aldrig blev skrivna. Det måste vi ändra på! Eller hur?


Läs det här blogginlägget:

http://waynet.hubpages.com/hub/5-Creative-Writing-Exercises-To-Get-You-Through-Writers-Block

Uppgift

 • Gör minst en av övningarna i blogginlägget och kommentera minst två andras inlägg.

Diskutera:

 • Finns skrivblockeringar och vad är det i sådana fall?
 • Har du upplevt det?

 

Lycka till!

 

Extramaterial

http://www.youtube.com/watch?v=BFCOZ9QAsfs

http://www.ted.com/talks/elizabeth_gilbert_on_genius.html

Task Discussion


 • Leo   March 13, 2012, 7:33 p.m.

  Det är skillnad på att skriva kort eller långt, kärnfullt eller en fritt och fantasifullt.

  En uppdatering på en webbplats kan vara lika svårt som att skriva en hel fiktiv novell när en skrivblockering slår till. Att författa en bestämd text kan vara enkelt då det finns givna regler och en persona som ska läsa den, det är bara att sätta igång och göra research.

  Utan givna ramar för innehållet och en tydlig bild av läsaren kan det vara en svår uppgift att fånga in texten som ska skrivas. Då kan mindmapping hjälpa. Omvandla text vill en visuell karta över innehållet där det ena ger det andra och hitta nya vinklar.

  Men slår skrivblockeringen till kan hemmet vara städat och disken undanplockad och ändå saknas inspirationen. Då kan en lång promenad fungera, att bara gå och gå ända tills kraven släpper och man kan se horisonten igen. Tillfället då orden kommer fram och väntar på att hitta sin rätta plats.